Új közbeszerzési törvényt követelnek a Liberálisok

 

Lázár János szerint egy jó és szigorú közbeszerzési rendszert működtet hazánk. A valóságban azonban az Orbán-kormány új közbeszerzési rendszere a korrupció melegágya. Már az Európai Uniónak is szemet szúrt, hogy a hazai közbeszerzéseken gyakran csak egy ajánlattevő van és a verseny hiánya magas árakhoz vezet.

A Korrupciókutató Központ Budapest kutatásai szerint, ahol kimutatható a túlárazás, ott a piaci áraktól való eltérés akár 140-320 százalék is lehet. A szakértők által vizsgált 2009-2015-ös időszakban a túlárazott közbeszerzések aránya folyamatosan emelkedett, a nagy ugrás a 2011-es közbeszerzési törvénymódosítás után következett be, amely ( a Fidesz szándékainak megfelelően) nagyobb teret nyitott a meghívásos, egyszereplős közbeszerzések előtt. A közbeszerzési törvény módosítása tehát nem hogy javított volna a rendszeren, csak tovább rontotta azt.

A Liberálisok felszólítják a kormányt, hogy ne csak a szavak szintjén harcoljon a korrupció ellen. A közbeszerzési adatokat kutatható formában hozzák nyilvánosságra és szüntessék meg a meghívásos, nem nyílt közbeszerzéseket, illetve az egyszereplős versenyeket. Ameddig ez nem történik meg, mindenki számára nyilvánvaló lesz, hogy nincs valós kormányzati akarat a korrupció felszámolására.