A Liberálisok törvénymódosító javaslatot nyújtottak be az élettársi kapcsolat kiüresítése ellen


Fodor Gábor ma benyújtotta azt a módosító indítványt, mely megakadályozná, hogy a költségvetési salátatörvényben a kormánypártok kiüresítsék a bejegyzett élettársi viszonyt.

A salátatörvényben elrejtett kormánypárti változtatásra a Magyar LMBT Szövetség hívta fel a figyelmet. A fideszes törvényalkotó-gépezet nem először alkalmazza azt a módszert, hogy salátatörvényben rejt el az alaptémához nem illeszkedő, ám alapvető jogviszonyokat megváltoztató módosításokat, mint jelen esetben az élettársi viszonyról szóló egyetlen mondatot. Ez a mondat, ill. a mondat egyetlen betűje azonban alkalmas arra, hogy elvegye az élettársi kapcsolatban élőktől azokat a jogokat, amely a házastársi kapcsolatban élőkkel azonos módon illették meg őket (öröklési jog, vagyonjog stb.)

Fodor Gábor módosító javaslata a tervezetthez képest a jelenlegi szabályozást tartaná életben. A Liberálisok szerint rendkívül sunyi és álságos az az eljárás, ahogy a Fidesz megpróbál alapvető jogokat korlátozni és Orbán Viktor világnézetéhez igazítva  diszkriminálni magyar állampolgárokat.