Szabadai Viktor: Van az a pénz?

 

A Magyar Liberális Párt szerint Schneller Domonkos minimum magyarázattal tartozik azzal kapcsolatban, hogy miként lett a Kopaszi-gáti óriásberuházások egykori ellenzőjéből a Garancsi-féle ingatlanbefektetés egyik segítője.

Schneller Domonkos a XI. kerület önkormányzati képviselőjeként kirobbantója volt annak a botránynak, amely a Kopaszi-gát és térségének ingatlanbefektetései miatt alakult ki. Az akkor még fideszes politikus a 2010-es híradások, valamint a hvg.hu szerint élesen bírálta a Kopaszi-gát térségébe tervezett óriásberuházásokat. Úgy vélte, a nagy épületek, irodaházak lakhatatlanná teszik a környéket.

Schneller a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Kft. stratégiai igazgatójaként úgy tűnik, ma már egészen másként vélekedik, pedig a beruházási tervek nagyon hasonlóak a 2010-eshez, csak éppen a megvalósítás most az Orbán barátjaként ismert nagyvállalkozó, Garancsi István kezében van ingatlanfejlesztő cégén keresztül. Mivel Garancsi beruházását a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította, így Schneller – pozíciójából adódóan – maga is elősegítheti azt, amit egykor ellenzett.

A Liberálisok szerint egyértelmű, hogy Schnellernek, ahogy egykor, úgy most sem az újbudaiak érdeke volt a fontos, kizárólag pártérdekeket szolgál. Schneller kettős mércéje egyértelmű, ahogy az is, hogy egyelőre nincs értelmezhető magyarázat arra, mi miatt lett irodák és lakóházak építése kiemelt kormányzati beruházás.

A Liberálisok írásbeli kérdésben kértek indoklást Orbán Viktortól arra, hogy miért szükséges Garancsi cégének beruházását kivonni a normál engedélyeztetési eljárások alól. Várjuk a választ arra is, hogy Magyarországon volt-e már példa valaha arra, hogy lakó- és irodaházak építése kiemelt kormányzati beruházás minősítést kapjon.

Szabadai Viktor, a Budapesti Választmány elnöke