Szabadai Viktor: Sarlatánok kezében Budapest épített öröksége

 

 

A Liberálisok írásbeli kérdéssel fordulnak az Emberi Erőforrások Minisztériumához, mert egyelőre nem tudni, ki a felelős a Radetzky-laktanya bontásáért és azt sem tudni, mi lesz a megbontott épület sorsa.

Az elmúlt hetek botrányai rávilágítottak arra, hogy a fővárosban senki nincs, aki feladatának, kötelességének érezné Budapest épített örökségének megvédését a hatalmi érdekektől és a szakmaiatlanságtól. Először a budai karmelita kolostor értelmetlen átalakítása, majd a Radetzky-laktanya bontásának megkezdése világított rá arra, hogy  a fővárosi épített örökség veszélyben van. Míg a Budai Várnegyed esetében a kormányzati hatalmi érdek, addig a Radetzky-laktanya ügyében az üzleti érdek írta felül az örökségvédelmet. A Liberálisok szerint azonban mindkét esetben felmerül a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal felelőssége, amely úgy látszik nem habozik, ha műemlékvédelmi épületek bontását, átéptését kell engedélyezni.

A Liberálisok felszólítják a szaktárca vezetését, hogy azonnali hatállyal intézkedjen a Radetzky-laktanya még megmaradt épületrészének állagmegóvásáról és adjon tájékoztatást arról, lehetséges-e még az épület helyreállítása. A Liberálisok kérik Balog Zoltánt, hogy vizsgáltassa ki, miként létezhetett egy védettség alatt álló épületre érvényes bontási engedély.

Szabadai Viktor, a Budapesti Választmány elnöke