A kormány bürokrácia csökkentése csak mese habbal (reagálás a mai kormányinfóra)

 

Lázár János a mai kormányinfón bejelentette, hogy mintegy 3000 embert bocsátanak el a közszférából a kormány bürokráciacsökkentési programjának keretében. A Fidesz bürokrácia csökkentése azonban csak mese habbal. Soha nem volt ekkora, ennyire drága és pazarló az államapparátus, mint az orbáni illiberális államban. Pedig 2010-ben Orbán Viktor még azt ígérte: “Kevesebb mint fele emberrel fogunk dolgozni.” A kisebb, olcsóbb állam ígérete azonban mára végleg megbukott. Soha nem látott mennyiségű államtitkár, helyettes-államtitkár, kormánybiztos dolgozik  busás fizetésért.

Legutóbb például Visy Zsolt professzort nevezték ki a „A Római Birodalom határai – A dunai limes magyarországi szakasza elnevezésű világörökségi várományos helyszínnek a Világ­örökség Jegyzékébe történő jelölésével összefüggő teendők ellátásáért, valamint a Hajógyári-szigeten fekvő helytartói palotának a magyarországi limes egyik legjelentősebb elemének bemutatásával összefüggő feladatok koordinációjáért felelős” miniszteri biztosnak, havi fél milliós fizetésért. De nem csak az államapparátuson belül, hanem az állami cégeknél sem jobb a helyzet. Ezen cégek vezetőinek kezdeti, 2 milliós fizetési plafonját gyorsan felváltották az akár 5 milliót is elérő fizetések.

A Liberálisok szerint a Fidesz-féle bürokráciacsökkentés nem jelent mást, mint hogy a kisembereket kiseprik, a vezetők számát és fizetését pedig megemelik. Ez a fideszes módszer. Az átszervezés a valóságban csak további centralizációt jelent, amely újabb munkahelyek megszüntetésével jár. A Liberálisok szerint az elbocsátottaknak nem lesz helyük a munkaerőpiacon, félő, hogy ők is csak a közmunkások egyre népesebb táborát növelik majd.

A Liberálisok szerint nagy szükség van a bürokrácia csökkentésére hazánkban, ám korántsem biztos, hogy a kormányzati tervek hosszú távon ezt a célt szolgálják. A Liberálisok egyetértenek a kisebb állam gondolatával, a Fidesz azonban ez alatt csak a hatalom további koncentrációját érti.