Sermer Ádám: Pártatlan vizsgálatot várunk el a médiahatóságtól!

 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) hivatalból el kellene járnia a kormány népszavazási kampánya miatt, de mivel ezt nem teszi, így a Liberálisok ma hivatalos kifogással éltek a médiatörvény megsértése miatt a szervezetnél.

,,Választási kampányidőszakon kívül politikai reklám kizárólag már elrendelt népszavazással összefüggésben közölhető” – írja a médiatörvény.

A kormány tájékoztatásnak álcázott politikai kampánya a Liberálisok szerint egyértelműen megsérti az idézett passzust. Ezt bizonyítják a spotokban elhangzó ,,Mondjunk NEM-et! Utasítsuk el a kényszerbetelepítést!” mondatok, amelyek nem tájékoztatnak, hanem egyértelműen a NEM-mel való voksolásra buzdítanak. Alkalmas a Liberálisok szerint a választási akarat befolyásolására a ,,kényszerbetelepítés ellen”kifejezés is.

A népszavazást még ki sem írta a köztársasági elnök, még folyamatban vannak az Alkotmánybíróságon a jogorvoslati eljárások – többek között a Liberálisok beadványának vizsgálata is – , tehát az sem biztos, hogy lesz népszavazás, de a kormány a 444.hu számításai szerint már 4,4 milliárd forintot költött népszavazási hirdetésre. A Liberálisok Rogán Antalhoz már 4 írásbeli kérdést is intéztek a kampányköltségeket firtatva, de válasz még nem érkezett.

 A Liberálisok elvárja az adófizetők pénzéból működő NMHH-tól, hogy szakmai alapon, pártatlanul vizsgálja ki a kormány kampánytevékenységét és egyértelmű törvénysértés esetén tiltsa el  tevékenységétől és az adófizetők pénzének költésétől a kormányt.

 

Sermer Ádám, a Liberális Fiatalok Társaságának (LiFT) elnöke