Bősz Anett: A pedagógussztrájk a NER minden aljasságát felszínre hozta

 

1989-ben Kövér László olyan táblával a nyakában tüntetett, amelyre az volt írva: rendőrállamban a rendőr fizetése magasabb a tanárénál, jogállamban fordítva. Jogállamban persze félni sem kell, hiszen véleményünket bátran, büntetés nélkül vállalhatjuk. Ma Magyarországon a kormány ellehetetlenítette a jogszerű tiltakozási eszközöket, még a megfélemlítéssel és a sztrájk letörésére tett kísérletekkel is operál.

 

Tanárokat és iskolaigazgatókat fenyegetnek, hogy ne merészeljenek sztrájkolni. Ha ez nem lenne elég, voltak igazgatók, akik az előzetes sztrájkfelmérés alapján úgy döntöttek, hogy a sztrájkolókat osztják be a gyerekek megőrzésére. Ez csak abban az esetben volna lehetséges, ha másképp nem lehet megoldani a felügyeletet, de a napvilágot látott esetekben erről nincs szó. Jól tudjuk, hogy a munkavégzésre kényszerített sztrájkoló már nem vesz részt a sztrájkban: több pedagógust is erőszakkal fosztottak meg a tiltakozás jogától.

 

Ez az oktatási rendszer és ez a sztrájktörvény nem méltó az Európai Unió egyetlen tagországához sem. Orbán Viktor Magyarországa a félelem és a megfélemlítés Magyarországa. Az Orbán-kormány Magyarországa a történelmi visszafordulás és a demokrácia megcsúfolásának országa. A Fidesz és a KDNP Magyarországa egy olyan ország, ahol a jogállam helyett pártállam épül.

 

A pedagógusok most kiáltottak, és azt üzenik: az oktatási rendszer az ország jövőjét jelenti, amelyet egyetlen kormány sem silányíthat a saját cinikus játékszerévé. A gyenge minőségű tankönyvek, a tanszabadság megvonása, az intézményi autonómia teljes hiánya, a tanárok és a diákok baleknak nézése, az időhúzás és a taktikázás ideje lejárt. Gyökeres változásra, önálló oktatási minisztériumra és hozzáértő, felelős kormányzásra van szükség, ahol az ország jövője fontosabb a párthűségénél. Ha a Fidesz nem talál ilyen vezetőket a köreiben, nem kérdés, kinek kell elmenni.

 

Bősz Anett, ügyvivő