Bodnár Zoltán: Matolcsy köztörvényes bűncselekménynek lehet részese

A Liberálisok felszólítják Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy hivatalból indítson büntető  eljárást a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány kuratóriumának elnöke, Matolcsy György és társai ellen okirathamisítás és más gazdasági bűncselekmények gyanúja miatt. A Tóth Bertalan MSZP-s képviselő által az alapítványoktól kiperelt iratok a Liberálisok számára egyértelműen bizonyítják, hogy a  kizárólag közpénzből gazdálkodó Matolcsy-féle alapítványnál meghamisították a jegyzőkönyveket, s ezzel okirathamisítást követtek el, az adatszolgáltatásnál pedig minden gyanú szerint közérdekű adatokat manipuláltak.

A napvilágra került dokumentumok alapján kétségtelen, hogy az MNB-s alapítványok - túl azon, hogy törvénytelenül, a jegybanktörvény megsértésével jöttek létre - törvénytelenül is működnek. Nem meglepő, hogy Matolcsy György minden követ megmozgatott annak érdekében, hogy titokban tartsa az alapítványok botrányos ügyeit. Orbán és a Fidesz-KDNP frakció pedig készségesen asszisztált volna a jegybanktörvény módosításával a törvénytelenségek elleplezéséhez.  A Kúria kényszerítő ítéletének hatására az elmúlt hetekben kiadott alapítványi iratokat  álláspontunk szerint meghamisították, s nem lehet kétséges, hogy erre csak Matolcsy személyes utasítására vagy legalább az ő jóváhagyásával kerülhetett sor.  Matolcsy már eddig is számos bizonyítékát adta annak, hogy nem csak alkalmatlan, de méltatlan is arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke legyen. Működése, s az alapítványok gazdálkodása nem egyszerűen százmilliárdos kárt okoz a magyar költségvetésnek és az adófizetőknek, de személye végletesen aláássa a jegybank hitelességét, aminek következménye ugyancsak milliárdokban mérhető veszteséget jelenthet.

Matolcsynak távoznia kell hivatalából vagy Orbánnak kell kezdeményeznie felmentését, mert aligha vitatható, hogy a köztörvényes büncselekményben való részvétel hivatalvesztéssel járó súlyos kötelességszegésnek minősül. Az Európai Központi Banknak is ennek fényében kell vizsgálnia az MNB-s alapítványok törvénytelen működését.
Bodnár Zoltán, ügyvivő