Magyarországon nincs független ügyészség

A Liberálisok szerint Polt Péter legfőbb ügyésznek ma nem ünnepi beszédet, hanem lemondó nyilatkozatot kellett volna megfogalmaznia.

A Liberálisok szerint a napnál is világosabb, hogy a Polt Péter vezette ügyészség nem más, mint az Orbán-rezsim kiszolgálója. Orbán Viktor gondoskodott arról, hogy erre a feladatra minden lehetséges eszköz Polt Péter rendelkezésére álljon. Ma Magyarországon a legfőbb ügyész meghatározó befolyást tud gyakorolni a nyomozásokra, szinte korlátlanul utasíthatja a beosztott ügyészeket és bármely ügyet magához vonhat vagy áttestálhat más ügyészre.

A helyzetet csak súlyosbítja, hogy az utóbbi idők legnagyobb botrányaiban Polt Péter közvetlen családtagjainak érintettsége is felmerült:  lánya Tarsoly Csaba személyi titkárának élettársa, felesége pedig a 250 milliárdnyi közpénzt elsíboló MNB alapítványokban tölt be vezető tisztséget.

A Liberálisok szerint a működő demokrácia alappillére a minden befolyástól mentes, valóban független ügyészség, amely ma Magyarországon nincs.