Liberálisok reagálása Orbán Viktor 10 pontos menekültügyi javaslatára

 

Orbán Viktor tízpontos javaslata kevés igazi újdonsággal szolgál, legtöbb elemét korábban vagy a magyar miniszterelnök, vagy az Európai Bizottság már felvetette, sőt egyes pontjai már a megvalósítás fázisában vannak. Van azonban néhány nagyon meglepő és vitatható pontja is ennek a javaslatcsomagnak.

 

A miniszterelnök azt javasolja, hogy a Dublini rendeletet eredeti formájában, változatás nélkül teljes egészében alkalmazni kell. A Liberálisok emlékeztetnek arra, hogy a rendelet egyoldalú felfüggesztését elsőként  éppen a magyar kormányszóvivő jelentette be tavaly júniusban és Magyarország a továbbiakban elzárkózott annak alkalmazásától. Magyarországon tavaly 149 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be. Amennyiben a Dublini rendeletet eredeti formájában kell alkalmazni, akkor a kérelmezőket vissza kell fogadnunk és mindezen kérelmek elbírálását Magyarországnak kell végrehajtani. Ez nagyon jelentős fordulat a magyar menekültpolitikában.

 

A terv javasolja az olaszországi és görögországi befogadó központok, az ún. “hot spotok” felszámolását és áthelyezését az EU-n kívüli területekre. Ugyanakkor nem árulja el, hogy hol kell lefolytatni az eljárását azoknak, akik mégis eljutnak Olaszországba és Görögországba. A javaslat arra sem ad választ, hogy az olaszországi hot spotok helyett vajon melyik országban kell felállítani a külső befogadó központokat, mert jelenleg Líbiában erre aligha van lehetőség.

A terv komoly hiányossága, hogy a menekültprobléma valódi okainak felszámolásával vagy kezelésével egyáltalán nem foglalkozik és ezt a bonyolult kérdéskört kizárólag rendészeti, biztonsági kérdésként fogja fel, annak emberi jogi, humanitárius vonatkozásait teljes mértékben figyelmen kívül hagyja.

 

Szent-Iványi István, külpolitikai szakértő