Liberálisok reagálása Orbán Viktor tegnapi, családdal kapcsolatos nyilatkozatára

 

A Liberálisok szerint elfogadhatatlan, hogy a Fidesz ultrakonzervatív és kirekesztő politikája miatt többek között a házasságon kívül élők, a gyermeket nem nevelők másodrendű állampolgárnak számítanak saját hazájukban.

Orbán Viktor a portugál Expresso című lapnak nyilatkozott saját család felfogásáról, amelynek lényege, hogy csak az számít családnak, ahol egy nő és egy férfi házasságot köt és gyermekeik születnek. Ezzel a kijelentésével a magyar miniszterelnök súlyosan megsértette és kirekesztette a társadalomból mindazokat, akik az általa felvázolt definíciótól eltérő családban élnek. Orbán Viktor nem csak a homoszexuálisokat, hanem az élettársi kapcsolatban élőket, a gyermeket egyedül nevelőket, az örökbefogadókat, az özvegyeket, a gyermekteleneket és még számos társadalmi csoportot rekesztett ki a családi közösséget alkotók csoportjából.

Az Orbán-kormány egypárti alaptörvényével, a kereszténydemokratákkal közös kirekesztő törvényalkotásával kizárólag a család fogalmának jogi szűkítését tudja elérni. Az alapvető emberi jogot, azt a szabadságjogot, a boldogsághoz való jogot  azonban – amely alapján az állampolgárok dönthetnek arról, hogyan, kivel és milyen családformában éljenek a mindennapokban – a magyar kormány nem tudja elvenni és nem is veheti el senkitől.