Liberálisok: Orbán és Matolcsy felelőssége egyértelmű és azonos mértékű a jegybanki milliárdok elköltésében
 
,,Kálmán Olga: Önök ezt megpróbálták eltitkolni! Kovács Zoltán: De sikerült?"
 
Ezzel az Egyenes beszédben elhangzott mondatával tegnap a kormányszóvivő elismerte, hogy a kormány tudott a jegybanknál és alapítványainál folyó költekezésekről, a kormány tudta, hogy a milliárdos pénzszórás hatalmas felháborodást válthat ki és a kormány tudatosan próbálta eltitkolni a milliárdok elköltését. A Magyar Liberális Párt szerint Kovács Zoltán tegnap azt is elismerte ezzel a mondattal, hogy a jegybank működése a kormánytól nem független, hiszen éppen az Orbán-kormány volt az, amely segítő kezet próbált nyújtani törvényalkotással a milliárdok elköltésének eltitkolásához.
 
 A Liberálisok szerint álszent a jegybank függetlenségre hivatkozni és minden jegybankkal összefüggő kérdést elhárítani annak a kormánynak, amely előszeretettel mond véleményt egy másik független szerv, a magyar bíróság munkájáról, többek között a vörösiszap, vagy a Hagyó-perben született ítéletről. De nem csak álszent, hanem szakmailag is téves a jegybanki függetlenségre hivatkozni, hiszen most az alapítványok és nem az MNB költekezéséről van szó, s ezek vizsgálatára joga és lehetősége volt a kormánynak a KEHI-n keresztül. Ezt a múlt évben kétszer is kezdeményezték a gazdasági miniszternél a Liberálisok, de Varga Mihály mindkét alkalommal elutasította a vizsgálat megindítását.
 
 A Liberálisok szerint Orbán Viktor és Matolcsy György felelőssége egyértelmű és azonos mértékű a milliárdok elköltésében. Éppen ezért a magyar kormánynak és a jegybank elnökének közösen kell felelnie a nyilvánosság előtt a magyar állampolgárok, valamennyiünk pénzének elköltéséért, a közpénz magánvagyonná válásáért.