A Liberálisok jogerősen pert nyertek a jegybankkal szemben

A Magyar Liberális Párt jogerősen is megnyerte azt a pert, melyet a Magyar Nemzeti Bankkal szemben indított azt követően, hogy a jegybank megtagadta a külföldi irodák költségeinek nyilvánosságra hozását.

Matolcsy György 2014-ben tudatta, hogy külföldi irodákat nyit a jegybank. Az első iroda Hamburgban nyílt meg, mellyel kapcsolatban a Magyar Liberális Párt azonnal közérdekű adatigénylést nyújtott be, melyben kértük az iroda bérleti szerződését és minden olyan további pénzügyi adatot, amely a fenntartással kapcsolatos. Kérte a párt azokat a szerződéseket is, melyek a nemzetközi irodák munkavállalóinak elhelyezésével, lakhatásuk biztosításával kapcsolatosak. Ez utóbbira az MNB egyáltalán nem válaszolt, az iroda bérleti szerződését pedig oly módon küldte meg, hogy abból minden egyes információt kitakart. Ezekért az adatokért a Liberálisok egy éve pert indítottak az MNB-vel szemben.

A másodfokú tárgyaláson a Fővárosi Törvényszék tegnap egyértelműen kimondta, hogy a közpénzből gazdálkodó jegybank köteles kiadni a hamburgi iroda működtetésének költségeit, ezek a pénzügyi adatok közérdekűek.

 A párt a mai napon beadja közérdekű adatigénylését az időközben még megnyitott újabb irodák költségeivel kapcsolatban is. Az már egy korábbi adatigénylésből kiderült, hogy az irodák vezetőinek alapfizetése bruttó 1,2 millió forint, amit számos béren kívüli juttatás egészít ki, pl. a kiköltöző házastársat és gyermeket is pénzügyi juttatás illeti meg.

 A Liberálisok arra érdemi, szakmai választ még mindig nem kaptak a jegybanktól, hogy milyen szakmai érvek indokolják a hat külföldi iroda (New York, Párizs, Hamburg, Róma, Buenos Aires, Bejrút) létrehozását. 

Bodnár Zoltán, ügyvivő