Szabadai Viktor: Valótlanságokat állított Tarlós és Kocsis az agglomerációs kormányzati megállapodásról
A fővárosi költségvetés elfogadásakor – Tarlós István és Kocsis Máté állításával ellentétben - nem volt semmiféle kormányhatározat és megállapodás az agglomerációs közlekedés állami átvételéről. A városvezetés félrevezette a budapestieket, a közgyűlést és úgy fogadtatta el a büdzsét, hogy abban 12,4 milliárd forintnak semmiféle fedezete nem volt és ma sincs.
A Fővárosi közgyűlés február 17-én fogadta el Budapest költségvetését, melynek bevételi oldalára az agglomerációs közlekedés állami átadásából 12,4 milliárdot tervezett. A Liberálisok már a költségvetés tárgyalásának napján felhívták a figyelmet arra, hogy ennek a 12,4 milliárd forintnak nincs fedezete, hiszen a kormányzati, szóbeli ígéreteken kívül semmiféle írásos megállapodás nem született a Főváros és a kormány között, az erről szóló tárgyalások már folytak ugyan, de nem értek véget megegyezéssel. Tarlós István és Kocsis Máté is közleményben reagált, arra, hogy a Liberálisok szerint törvénytelenség történt a büdzsé elfogadásával. Mindketten azt állították, hogy a büdzsé elfogadásának napján érvényes kormányhatározat rendelkezett a HÉV állami átvételéről és ennek pénzügyi garanciáiról.
Mára kiderült, hogy mindketten valótlanul állították a kormányhatározat létét. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a Liberálisok írásbeli kérdésére adott válaszában elismerte, hogy a kormányhatározat csak február 25-én, azaz a költségvetés elfogadása után született, a konkrét megállapodást pedig csak április 7-én írták alá a felek.
A kormány és a Főváros között megszületett megállapodás ugyanakkor csak havi 500 millió forintos állami előlegről szól, miközben Tarlós havi 1 milliárdot tervezett, azaz semmi garancia nincs arra, hogy a főváros valóban megkapja azt a 12,4 miliárdot, amit a költségvetésben elképzelésként (és nem valóságként) a megszavazásakor szerepelt. Tovább nehezíti a HÉV állami kézbevételét, hogy arra egy külön céget kell létrehozni, tehát a főpolgármester állításával szemben ki van zárva, hogy az átadás júliusban megvalósuljon.
A Liberálisok – miután egyértelműen kiderült, hogy a főpolgármester és a Fidesz budapesti elnöke is valótlanságokra alapozva terjesztette elő és fogadtatta el Budapest költségvetését – keresik a jogorvoslati lehetőséget a felelősségrevonásra és vizsgálják, történt-e hatáskör túllépés a budapestiek kárára.
Szabadai Viktor, a Budapesti Választmány elnöke