Bodnár Zoltán: Reagálás az MNB mai, Valótlan információk veszélyeztethetik az MKB Bank értékesítésének sikeres lezárását c. közleményére

A Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt. az MKB vagyonelemeit a piaci ár fölött vásárolta meg az MKB-tól, ami az európai uniós szabályok szerint állami támogatásnak minősül. Ezért a magyar állam átadta a nemzeti vagyon részét képező MKB részvényeit a Vagyonkezelő Zrt-nek. A Vagyonkezelő a pénzintézetek befizetéseiből képződő Szanálási Alap tulajdonában van ugyan, a tulajdonosi jogokat azonban a Magyar Nemzeti Bank gyakorolja. Aligha állítható hogy az a több mint 30 milliárd forint, ami az MKB vagyoni pozícióját javította elveszítené közvagyon jellegét.

Mindettől függetlenül is nem más, mint közönséges népbutítás mindaz, amit az MNB közleménye a magántőkealapokról állít.
A Blue Robin Investments S.C.A - mint magántőkealap - még csak papíron létezik, az ajánlat beadásának napján alapították minimális tőkével, nincs értékelhető befektetési politikája, vagy annak megbízhatóságát, szakmai alkalmasságát igazoló előélete. Nem más, mint egy üres, tevékenység nélküli jogi személy, éppen úgy, mint főtulajdonosa, a szintén luxemburgi bejegyzésű és új alapítású Blue Robin S.A.R.L. Ez utóbbi  tulajdonosa egy olyan offshore paradicsomban, Szingapúrban bejegyzett, 2008-ban alapított vállalat, amely reklámtevékenységgel foglalkozik, tulajdonosai megismerhetetlenek, tőkebefektetési tevékenységgel nem foglalkozik. Köznevetség tárgyává teszi magát a Magyar Nemzeti Bank, ha azt állítja, hogy az Európai Unióban bárhol engedélyt kaphatna egy ilyen háttérrel rendelkező, majd a jövőbeni, ismeretlen befektetőket gyűjtő társaság ahhoz, hogy egy pénzintézetben 45%-os befolyásoló részesedést szerezzen.

Megeshet azonban, hogy Matolcsyék már tudják, hogy kik lesznek azok az új oligarchák, akik Orbántól engedélyt kapnak arra, hogy a Blue Robin közvetítésével az adófizetők pénzén kipucolt MKB részvényeit megszerezzék.

A Liberálisok szerint a tervezett eladás törvénysértő, a befektetők nem felelnek meg a hitelintézeti törvényben megkövetelt feltételeknek. A Pénzügyi Stabilitási Tanács tagjainak tudniuk kell, hogy az eladás jóváhagyásával bűncselekményt követnek el.
 
Bodnár Zoltán, ügyvivő