Bodnár Zoltán: Az MNB az elmúlt évek legnagyobb banki panamájára készül?

A Magyar Liberális Párt felszólítja a Magyar Nemzeti Bank Stabilitási Tanácsát, hogy ne engedélyezze az MKB részvényeinek megvásárlását  a március 31-i közleményben kihirdetett nyertes konzorciumnak, amelynek vezetője a a luxemburgi bejegyzésű Blue Robin Investments S.C.A., tagjai a Metis Magántőke Alap és a Pannónia Nyugdíjpénztár,mert a konzorcium nem felel meg a nemzeti vagyonról szóló valamint a hitelintézetekről szóló törvényekben előírt feltételeknek.
 
A tegnap nyilvánosságra került céginformációk szerint az MKB Bank 45%-át megszerezni kívánó Blue Robin SCA valójában egy minimális, kevesebb mint 2 és fél millió forinttal rendelkező február 22-én alapított társaság, amelynek főtulajdonosát is csak idén február 10-én hozta létre egy szingapúri reklámcég, melynek tulajdonosi szerkezete, vagyoni helyzete megismerhetetlen.  Az MNB éppen ezért arról sem győződhetett meg, hogy a végső tulajdonos megfelelhet-e a hitelintézeti törvényben előírt feltételeknek. Az MKB vezérigazgatója, Balog Ádám valótlanul állította, hogy a Blue Robin Investments S.C.A. indiai és kínai magánbefektetők befektetéseit tömöríti.

Az MNB csalárd eljárásának gyanúját igazolhatja az a tény, hogy az elfogadott ajánlat beadásának határnapján, február 22-én alapították a luxemburgi céget, ám annak cégbejegyzésére csak ezt követően, március 8-án került sor. Így a még nem is létező luxemburgi cég nem vehetett részt az MKB átvilágításában. Az ajánlatokat az MNB értékelte, állítása szerint a legjobb nemzetközi gyakorlatnak megfelelő szempontrendszer szerint. Ezzel a képmutató hazugsággal azonban nem egyeztethető össze egy olyan vevő elfogadása, amely csak a jövőben tervez olyan jelentős tőkebevonást, amellyel biztosíthatja az MKB részvények megvásárlásához szükséges forrást. Nem felel meg a nemzetközi gyakorlatnak az, ha az MNB ma még ismeretlen -  jövőbeni esetleges végső -tulajdonosoknak adja el a nemzeti vagyon egy részét.

A Liberálisok felszólítják a Költségvetési Tanácsot, hogy a stabilitási törvényben foglalt jogkörében eljárva vizsgálja meg az MKB tervezett eladásának körülményeit, mindenekelőtt a nyertes konzorcium tagjainak megfelelőségét és véleményét hozza nyilvánosságra.

Fodor Gábor, a Liberálisok országgyűlési képviselője ma kezdeményezi Bánki Eriknél, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnökénél a  bizottság rendkívüli ülésének összehívását és Matolcsy György jegybankelnök beszámoltatását a MKB értékesítésére kiírt pályázat lebonyolításának és értékelésének körülményeiről.

A Magyar Liberális Párt elfogadhatatlannak tartja az MNB eljárását, amellyel az adófizetők pénzén amúgy is szükségtelenül és indokolatlanul megvásárolt MKB-t, a nemzeti vagyon részét törvénytelenül ismeretlen, ellenőrizhetetlen és szakmailag elfogadhatatlan hátterű spekulánsok kezére akarja átjátszani.

Bodnár Zoltán, ügyvivő