Liberálisok: A kormány nem a bürokráciát csökkenti, hanem a hatalmát koncentrálja
  
A Liberálisok szerint a kormány bürokráciacsökkentése – amely sajtóértesülések szerint 50 intézményt érint – nem más, mint hatalomkoncentráció. A kisembereket kiseprik, a vezetők számát és fizetését pedig folyamatosan emelik. A Liberálisok úgy vélik, hogy az államigazgatásból kikerülő embereknek nem lesz helyük a munkaerőpiacon, így a közmunkások számát gyarapíthatják majd.
2010-ben Orbán Viktor még azt ígérte : ,,Kevesebb emberrel fogunk dolgozni”. A kisebb, olcsóbb állam terve azonban teljesen megbukott. A Bajnai-kormányhoz képest megduplázódott 2016-ra az állami alkalmazottak száma, ezért is hiteltelen a Liberálisok számára a kormányzati bürokráciacsökkentés szándéka.
A kormány tervei között számos intézkedés külön-külön is kérdéseket vet fel, hiszen hogyan tudja majd ellátni megnövekedett feladatát az a Magyar Államkincstár, amely már ma sem képes maradéktalanul teljesíteni teendőit. És mit kell gondolni a KLIK-ről, amely a bürokráciacsökkentő anyagban nincs feltüntetve a megszüntetésre, vagy átalakításra váró intézmények sorában?
A Liberálisok úgy vélik, hogy nagy szükség van a bürokrácia csökkentésére hazánkban, ám koránt sem biztos, hogy a most bejelentett kormányzati tervek hosszú távon ezt a célt szolgálják, éppen ellenkezőleg, ezek az intézkedések könnyen vezethetnek a bürokrácia növekedéséhez és ez a folyamat is hatalom koncentrációját, a központosítást szolgálja.
Szabadai Viktor, a Budapesti választmány elnöke