Fodor Gábor a népszavazás kiírásának elhalasztását kéri a köztársasági elnöktől
Fodor Gábor pártelnök a köztársasági elnökhöz fordult, hogy Áder János mindaddig ne tűzze ki a kvótareferendumot, amíg az Alkotmánybíróság el nem bírálta a Kúria kérdést-hitelesítő határozatával szembeni alkotmányjogi panaszát.
A Magyar Liberális Párt elnöke még azt megelőzően küldte meg alkotmányjogi panaszát az Alkotmánybírósághoz, hogy az Országgyűlés napirendre tűzte volna az országos népszavazás kérdését. Fodor Gábor azért fordult az AB-hez, mert úgy véli, hogy a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria is hibás döntést hozott, amikor hitelesítette a népszavazási kérdést. Az országgyűlési képviselő úgy véli, hogy a kérdés alkotmányellenes, mivel az nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe és nemzetközi szerződést sért. Az Alkotmánybíróság gyakorlata szerint népszavazási kérdés hitelesítéséről szóló NVB határozatról hozott kúriai döntés ellen benyújtható alkotmányjogi panasz (lásd. nyugdíjnépszavazás 2015.szeptember) , ezzel a jogával élt Fodor Gábor is.
Az országgyűlés népszavazás kiírásáról szóló döntése és a döntés Magyar Közlönyben történő megjelenése után a köztársasági elnöknek 15 napja van a referendum kiírására. Fodor Gábor ma azt kérte Áder Jánostól, hogy mindaddig, amíg az Alkotmánybíróság nem hozza meg panaszával kapcsolatos határozatát- amely akár érdemben is megváltoztathatja a Kúria döntését – ne tűzze ki a népszavazás időpontját.