Európa menekültpolitikája áll a Liberálisok brüsszeli tárgyalássorozatának középpontjában

 

Brüsszelben tárgyal ma az ALDE vezető tisztségviselőivel Fodor Gábor pártelnök és Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külpolitikai szakértője. A tárgyalások középpontjában az EU menekültpolitikája áll.

 

Fodor Gábor és Szent-Iványi István tárgyal Guy Verhofstadttal, az EP liberális frakciójának vezetőjével, Anders Fogh Rasmussennel, az ALDE főtitkárával és Sophie in’t Velddel, az ALDE alelnökével. A találkozókon az uniós menekültpolitikán kívül szó lesz még az európai liberális pártok helyzetéről, ill. a magyar liberalizmus-illiberalizmus kérdésköréről, Sophie in’t Velddel pedig kifejezetten a menekültkérdés humanitárius, emberjogi szempontjairól cserélik ki tapasztalataikat a liberális politikusok.

 

Az ALDE legutóbbi kongresszusát 2015. novemberében Budapesten tartotta, ekkor vált a pártszövetség teljes jogú tagjává a Magyar Liberális Párt. Az ALDE azért választotta éves kongresszusának helyszínéül a magyar fővárost, mert a pártszövetség ezzel is üzenni kívánt Orbán Viktornak, hogy illiberális államképe, a szabadságjogok korlátozása komoly aggodalommal tölti el az európai liberálisokat.