Szent-Iványi István: Értelmetlen az osztrák-magyar adok-kapok

 

Az elmúlt napokban éles vita bontakozott ki a menekültek visszaküldéséről  Ausztria és hazánk vezetői között. A kisstílű vita rámutat arra, hogy az összetett és bonyolult menekült-kérdésben a nemzetállami megoldások külön-külön nem működnek.

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter jelezte, hogy 4400 menekültet kívánnak a Dublini Egyezmény értelmében a közeljövőben visszaküldeni Magyarországra. Kovács Zoltán kormányszóvivő ezt élesen visszautasította és kijelentette, hogy egyetlen menekültet sem veszünk vissza. Ez azért meglepő, mert a magyar kormány eddig azt állította magáról, hogy következetesen betartja a Dublini és a Schengeni Egyezményeket, erre hivatkozva utasította el a Dublini Egyezmény reformjára tett  bizottsági javaslatot is. Ausztria részéről viszont azért furcsa ez a szándék, mert tavaly ősszel az osztrák Közigazgatási Bíróság minősítette nem-biztonságos országnak Magyarországot.

A történtek is rávilágítanak, hogy a különutas politika csak a feszültségeket növeli és az egyes országokat arra ösztönzi, hogy a másik kárára keressék a kiutat. Itt az ideje, hogy mind Magyarország, mind Ausztria az európai közös megoldás iránt kötelezze el magát – ahogyan azt Navracsics Tibor uniós biztos is ajánlotta – és felhagyjon az egymás hibáztatásának és a nehézségek áthárításának  kisded játékával.

 

Szent-Iványi István, külpolitikai szakértő