Nem lesz változás a bejegyzett élettársi kapcsolat jogi szabályozásában


A Törvényalkotási bizottság  – egyebek mellett a Fodor Gábor törvénymódosító javaslatának hatására is – ma visszavonta azt a javaslatát, amely alkalmas volt a bejegyzett élettársi kapcsolat kiüresítésére.

A salátatörvényben elrejtett kormánypárti változtatásra a Magyar LMBT Szövetség hívta fel a figyelmet. A fideszes törvényalkotó-gépezet nem először alkalmazza azt a módszert, hogy salátatörvényben rejt el az alaptémához nem illeszkedő, ám alapvető jogviszonyokat megváltoztató módosításokat, mint jelen esetben az élettársi viszonyról szóló egyetlen mondatot. Ez a változtatás alkalmas lett volna arra, hogy elvegye az élettársi kapcsolatban élőktől azokat a jogokat, amely a házastársi kapcsolatban élőkkel azonos módon illették meg őket (öröklési jog, vagyonjog stb.)

A Törvényalkotási bizottság ma a fideszes képviselők szavazatával visszavonta a módosítási javaslatot, ahogyan visszalépett a testület kormánypárti többsége attól is, hogy azoktól a magánóvodáktól, amelyek napi 8 óránál kevesebb ideig tartanak nyitva, megvonja a központi támogatást.